Lider ve Lidercik
Başlığı gören hemen diyebilir, ‘Bu ne ya, lidercik nedir?’ Yazımda anlatacağım halleri isimlendirebilmem lazımdı. Bende kendimce, affınıza sığınarak bu isimlendirmeyi yapayım dedim. Hayat koçluğu yapmak gibi bir amacım yok kesinlikle, sadece gözlemlerime, tecrübelerime dayanarak yazılmış bir yazdır bu.
Bana öyle geliyor ki maalesef çoğu kişinin en büyük sorunu lider ruhlu olduğunu düşünmesi. Özellikle iş hayatınızda ya da özel hayatınızda lider ruhlu olduğunu düşünen bir çok insanla sorun yaşayabilirsiniz. Çünkü onlar, o özelliğin onlarda olduğunu düşünür ve ona göre hareket ederler. Ancak farkında değillerdir ki, aslında kendilerini ortaya attıkları güdü tamamen ‘ben’ duygusudur. İşte bu yüzden lidercik olarak adlandırıp, bu ayırımları sizinle paylaşmak istedim. Peki nedir bu ayırımlar?
Gerçek bir liderin enerjisi bitmez. Evet herkesin zor anı olur, sıkıntısı olur bu çok başka bir şey. Ama lider vasfına sahip olan insan, insanları motive ettiğinin farkında olduğu için, enerjisini yüksek tutmanın bir şekilde yollarını bulur. Lidercik ise kendi motivesi, enerjisi düştüğü an bunu çevreye yayar. Başkalarını umursamaz, çünkü önemli olan kendisidir.
Liderler gereksiz konuşmazlar, çünkü konuşmaktan daha önemli olan şeylere odaklıdırlar. Lidercikler ise çok konuşurlar. Hatta gereksiz konulardan bahsedip, sık sık konuşup, kafanızı şişirebilirler.
Liderler çevrelerini beslerler, insanların hayatlarına dokunurlar, insanları değiştirirler ve geliştirirler. Lidercikler ise çevrelerinden beslenip, insanları yorarlar. Değişen ve gelişen insanlardan hoşlanmazlar, hatta kendilerini sık sık bu insanlarla kıyaslarlar.
Liderler sevilirler. İnsan ilişkileri iyidir, kimse ile dertleri olmaz. Lidercikler ise genelde sevilmezler. Çünkü çoğu insan ile bir dertleri vardır ve bu hiç bitmez.
Liderler yalan söylemezler, çünkü dürüstlük ilişkilerin altın kuralıdır, bilirler. Bu yüzden insanlar onlara güvenirler ve onları dinlerler. Lidercikler ise çok güzel yalan söylerler. Olayları ve insanları kontrol etmenin ve insanlara laflarını dinletmenin en önemli yolarından biri onlar için yalandır. Yakalansalar da reddedeceklerdir, asla kabul etmezler.
Liderler çok iyi konuşurlar. Karşılarındaki insanı kelimeleri ve bilgileri ile etkilerler. Çünkü donanımlıdırlar ve bunu sadece gerektiği zaman ortaya çıkarırlar. Lidercikler konuşurlar ama boş konuşurlar. Amaçları ilgi çekmektir. Bir kesim insanlara mutlaka ki hitap ederler ama bilgi birikimi üst seviyede olan insanların yanında konuştuklarında büyük ihtimalle terslenirler.
Liderler mütevazıdır. Her insanın seviyesine inebilirler, her insanın seviyesine çıkabilirler. Lidercikler ise herkesi beğenmezler, hatta insanlara tepeden bile bakabilirler.
Liderlerin doğal bir etkileri vardır, ilgi çekicidirler. Oturmaları, kalkmaları ile bile toplum içinde fark edilirler. Lidercikler ise kendilerini bir şekilde fark ettirirler, çevre ya da toplum tarafından kabul görülmeye çalışırlar.
Listemiz daha uzayıp gider. Şunu bilmeliyiz ki her insanın doğal yetenekleri, başarılı oldukları alanlar vardır. Liderler sadece alanlarının, yeteneklerinin, zekalarının ya da akıllarının farkındadırlar. Belki lidercik dediğimiz insanların bile ciddi başarılı olacağı durumlar, konular olabilir ancak onlar hep önde, göz önünde olmayı istedikleri, herkesi ve her şeyi kontrol etmeye çalışma isteklerini bastıramadıkları için bu konuma düşerler. Bu tür insanlar size kendinizi basit, donanımsız ya da beceriksiz hissettirebilirler. Bunu sakın ama sakın yapmayın. Çünkü herkesin en iyi bildiği kendisidir, kendinizdeki cevherleri bulun ve onları besleyin. Bırakın onlar o çerçevede dönüp dusunlar.